İnsan vücudunun beyinden sonra en önemli organlarından biri de Omurilik’tir. İnsan vücudunu idare eden Beyin’dir, insan vücudunu ayakta tutan ve fiziksel hareketleri yapmasını sağlayanda Omurilik’tir.
Beyin Omuriliğe emir verir, Omurilik kaslara emir verir ve insan yürür ve koşar, parmaklarını elini kolunu omzunu boynunu hareket ettirir, sarılır konuşur kaşınır, sıcağı soğuğu hisseder. Omirilik bir sıvıdır, bu sıvı omurga ile koruma altına alınmıştır, kafatasının arka tarafından başlayıp kuyruk sokumunda sona eren 33 adet kemiğin sırayla dizilmesiyle oluşmuştur. Bir kaza sonucu Omurliğe zarar gelmesi halinde, Omiriliğin zarar gördüğü yere göre vücudun o bölgesinde his kaybı olur ve o bölge işlevsiz hale gelir.
Anatomi dersinden sonra gelmek istediğim asıl noktaysa; Türk halkı bu konuda bilgisiz bilinçsiz, ben çevremdeki birçok kişiyle bu konu hakkında sohbet edip dağarcığımı onlarla paylaşsam da, Türk halkı Omurilik konusunda doğru olanı bilmiyor.
Türk halkı kaza geçiren bir kişinin Omurliğinin zarar görmesi halinde, karga tulumba bilinçsizce yardım edilmesiyle, kazazedenin nasıl bir sonu olacağını bilmiyor.
Yüksek bir yerden düşen bir kişi veya trafik kazası geçiren bir kişi büyük travma geçiriyor olabilir, bu travmanın bazısı gözle görülebilir bazısı da görünmeyebilir. Bir kanama bir kol bacak kırığı görünebilir, ama Omurilikte oluşan bir hasar, görünmez ve bu görünmeyen hasara yapılacak yanlış bir hareketle kazazedeye büyük bir kötülük yapılabilir. Omurgaya yapılacak yanlış hareketle
Omurilik sıvısı dışarıya boşalabilir ve kazazede de geri dönüşü olmayan bir hasar kalabilir.
Özellikle Omurganın ilk yedi tanesi çok önemli… İlk yedi tanesinde oluşacak bir hasar Omurliğin zarar görmesiyle kişi vücudunun tamamının hissini de kaybedebilir veyahut sadece yürüme kabiliyetini de kaybedebilir. Bu kayıp geri dönüşü olmayan bir kayıp olur ve tüm yaşamını vücudunun birçok bölgesini hissetmeden yaşayacağı bir süreç olabilir.
Bir trafik kazası sonucu veya yüksekten düşme sonucu, kazazedeye yapılması gereken tek şey var, o da kazazedeyi sert bir zemine düz bir şekilde sırt üstü yatırmak ve hemen 112 numaralı telefonu arayıp bir ambulansın gelmesini beklemek. Ambulans gelip müdahalesini yapana kadar, yapılması gereken kazazedeyi yerinden kımıldatmamak ve kazazedenin sorunsuz nefes almasını sağlamak önemlidir.
4 nisan 1976 İstanbul doğumluyum, yaşamımı halen İstanbul'da sürdürmekteyim. Yirmi yaşında Anevrizma'dan dolayı beyin kanaması geçirdim, yarım saat içinde bir acil servis doktorunun karşısında olmama rağmen ilgisizlik nedeniyle yaşamımı tekerlekli sandalyede sürdürmekteyim. Zorlukların üzerine giderek çözüme ulaşan bir kişiyim ve sağlığını kaybetmiş engelli bireyler için farkındalık yaratmaya çalışan bir aktivistim. "Biz engelli değiliz biz engelleniyoruz"
30 Nisan 2014 Çarşamba
Omuriliğin önemi
Etiketler:
33 adet omur,
Abdullah ünal,
beyin,
beyincik,
doğum sonransı,
felç,
his kaybı,
kaza sonucu,
omur,
omurga,
omurilig,
omurilik sıvısı,
Tekerlekli sandalye,
travma,
unal76,
yüksekten düşme
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder