Bugün (İBB) İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bir organizasyonuna daha katılımda bulundum. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin başlatmış olduğu “Bütçe Senin, Karar Senin” adlı fikir proje organizasyonuna üç adet fikrimi gönderdim.
Sayın yetkili ben 45 yaşında bir tekerlekli sandalyeliyim... Yaşamımızda bir çok zorlukla sorunla sıkıntıyla mücadele ettiğimiz biliniyor... Bunun biz de farkındayız, siz sağlıklılarda farkındasınız.
Ben engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için, yazarak ve resimleyerek çaba gösteren bir aktivistim… Zorluk, sorun ve sıkıntılar, geleceğe yansımasın diye çaba göstermekteyim.
Benim sizinle paylaşmak istediğim projem ise; Sağlıklılar araçlarına bir şey olduğu zaman çekici çağırabiliyor veya bir sağlıklı hata veya kaza yaptığında çekici gelip o aracı çekebiliyor, peki böyle bir imkan biz engelliler için düşünülemez mi? Yani bu olanak tekerlekli sandalyeliler için hayata geçirilemez mi? Devletin veya belediyelerin, onlarca yüzlerce hatta binlerce tekerlekli sandalyeli engelli taşıyabilen aracı var. Bu araçlara bir tekerlekli sandalyeli engelli ihtiyaç duyduğunda telefon ettiğinde, istediği adrese anında bu araçlardan gönderilemez mi? Bu gönderme sonucunda çıkacak masraf engelliye faturalandırabilir veya asansörde, trafikte, toplu taşımada, ulaşım imkanı sunulmayan bir rota olduğunda, asansör bozulduğu için veya ulaşım aracında bozulma olduğunda bu transfer ücretsiz yapılamaz mı?
NOT: Ben var olan bir imkandan söz etmiyorum; ben yarından, gelecek haftadan veya gelecek aydan bahsetmiyorum, ben bir taksi hizmeti gibi telefon ettiğimde konumuma gelecek bir hizmetten bahsediyorum.
------- ------------- ------
Ben sosyal yaşamında ve İstanbul içi yolculuklarında toplu ulaşım ağlarını kullanan bir tekerlekli sandalyeliyim. Bu nedenle toplu ulaşım ağlarının şu an için ve geleceğimiz için daha yaşanabilir hale gelmesi için uğraş veriyorum.
Size projelendirilmesini istediğim bir fikrimi sunmak istiyorum; Marmaray, Metro, Tramvay, Metrobüs ve otobüs gibi olanakların duraklarına biz tekerlekli sandalyeli engellilerin ulaşmasını sağlayan asansörlerin yerine, eğimi yüzeyi genişliği uygun rampaların yapılmasının daha uygun olacağını düşünüyorum.
Bunun nedeniyse; istasyonlara giriş çıkış için kullanılan bu asansörlerin sürekli bozulması, kabinlerinin dar olması veya içlerinin sağlıklılar tarafından aşırı şekilde işgal edilmesidir.
NOT: Asansöre anlık bir çare bulunamaya bilir, ama bir sağlıklıdan yardım alınarak rampa ile ulaşım ağına girilip çıkılabilir.
---- ---------------- ---
Ülkemizde engelli farkındalığı oluşturabilmenin tek yolu eğitim, özellikle körpe beyinlere sahip olan ilk öğretimde eğitim verilmeli.
İlk öğretimde binalar içinde veya sınıflarında engelli duyarlılığını anlatan resimler, afişler, tabelalar asılabilir veya her iki sömestre de birer kez engellilik konusunda eğitimli bilgili bilinçli profesyoneller tarafından öğrencilere sunum verilebilir. Hatta öğrenciler bu eğitime katıldıkları taktirde ekstra puan alabilirler. Bunun yanı sıra, projeye katkı olarak gönüllüler tarafından değişik engellere sahip bireyler çocukların farkındalığı artsın diye, okul binası içinde okul bahçesinde veya bahçe dışında görülmeleri sağlanabilir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) 'Bütçe senin, Karar senin' katılımcı bütçesine öneri olarak bir hafta önce projelendirmesini umduğum üç adet fikrimi göndermiştim. Bugün gelen SMS'le her üçüne de olumsuz cevap verildi, ilk önerime "ön elemeyi geçtiği ama teknik gerekçelerden dolayı oylamaya dahil edilmediği" cevabı verildi, ikinci önerime de "ön elemeyi geçtiği ama teknik gerekçelerden dolayı oylamaya dahil edilmediği" ve üçüncü önerimin de "öneri proje olarak değerlendirilmediği için ön elemeyi geçememiş" cevaplarını aldım. Şu an ayrıntılı bilgilendirme için beklemeye geçtim, çünkü gönderdiğim önerilerde ön elemeyi geçip ama takıldıkları teknik gerekçelerin ne olduğunu merak ediyorum.