25 Eylül 2019 Çarşamba

Metro İstanbul, lafının nereye gideceğini bilmiyor...


Bugün öğle saatlerinde Metro İstanbul tüm sosyal medya ağlarında Yenikapı’da bulunan Marmaray istasyonunda yapılan bir sportif etkinliğinin kısa bir videosunu paylaştı. 

Bunun üzerine bende bu videoları altına Twitter’de Sayın yetkili bu konuda da müdahalenizi bekliyorum... Çünkü tekerlekli sandalyemle ne zaman asansör önüne gitsem her zaman önceliği sağlıklıları vermek zorunda kalıyorum” yorumu yapıp Yenikapı istasyonunda yaşadığım bir asansör videosunun adresini paylaştım. 

Biraz sonra bu yorumuma Metro İstanbul’dan gelen cevap “Engelli, yaşlı, hasta ve hamile yolcularımızın önceliğinin olduğunu aktarmak için anons, levha ve resimli işaretlere yer verilmiştir. Konuyla ilgili görsel çalışmalar devam etmektedir. Ancak, bu durumun değerlendirilmesi ahlak ve etik kurallarla sınırlandırıldığından yolcularımızın bu davranışı için farklı bir uygulamamız bulunmamaktadır” oldu. Bende hemen Peki ben tekerlekli sandalyemle yürüyen merdiven girişinde durup sağlıklılara geçiş hakkı vermediğimde bana müdahaleniz olur mu? Yazınca cevap bile veremediler. 

Empati yapmak yerine, "sağlıklıyı düşünmemiz gerek, kimseyi engelleyemeyiz” diyorlar... 

İstasyon yönetici ve görevlileri asansör konusunda hassas olmalı, çünkü asansör kime gerek, bana veya hamileye bebekliye, bebek arabalıya... Burada sorun nerede, asansörleri sağlıklıların kullanmasında. 

Bende haklı olarak; Peki ben tekerlekli sandalyemle yürüyen merdiven girişinde durup sağlıklılara geçiş hakkı vermediğimde bana müdahaleniz olur mu? Yazdım, ama kimsesinden cevap çıkmadı. 

Bu ülke neden böyle, bilmiyorum… Bir kişi neden umursamaz, duyarsız veya verdiği cevabın nereye gideceğini düşünemez. 

 

Bunun yanı sıra bu asansörler sağlıklıların aşırı kullanımı sonrası o kadar sık bozuluyorlar ki, biz tekerlekli sandalyeliler evimizden çıkarken gideceğimiz yere ulaşamama ve eve dönüş yaparken "asansör bozulursa nasıl geri döneceğiz" endişesi yaşıyoruz. 

2 Eylül 2019 Pazartesi

Zakir Başı sokağın düzenlenmesi için dilekçem...

                 



ZEYTİNBURNU BELEDİYESİ BAŞKANLIĞINA;

Sayın yetkili ben Abdullah Ünal, yaşım 43 ve yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren bir engelliyim. 

Size, Kazlıçeşme mahallesinde Zakir Başı sokakta bulunan yaya geçidinde, kaldırımında, rampasında ve bölgedeki araç yolunda bulunan kusurlar nedeniyle bu başvurumu yapıyorum. 

Ben o bölgede 31.07.2019 günü saat 17:00 civarı bir kaza geçirdim. Bu kaza sonucu ben zarar görmedim, ama tekerlekli sandalyem hasar aldı. 

Öncelikle Zakir başı sokakta her iki tarafta bulunan kaldırım üzerlerinde ağaç, tabela, direk işgalleri var. Yine Stat park ile Surp Pırgiç Ermeni hastanesi arasında olan yaya geçidinin Stat park tarafındaki kaldırımda bulunan rampanın eğimi çok kötü, eğim o kadar çok dik ki tekerlekli sandalyem yere tutunamıyor ve araç yoluna kayıyor. Yine Stat park tarafındaki kaldırım üzerinde bulunan ve genişliği bir metreyi aşan reklam tabelası yaya geçişini engelliyor, yaya geçidinden karşıya geçmek isteyenlerin araç trafiğini kontrol edememesine neden oluyor. 

Bölgede asıl önemli işgal ise, Surp Pırgiç Ermeni hastanesi önünde bulunan beş altı metre genişliğindeki işgal, hem araç yolunu hem yaya yolunu işgal ediyor, hem de araç yolunu aşırı derecede daraltıyor. İnceleme yaptığınızda göreceksiniz ki; araç trafiğini ve yaya geçidini kullananları tehlikeye sokuyor. 

Eğer imkanınız varsa, o bölgede bulunan kameralardan 31.07.2019 günü yaşadıklarımı görebilirsiniz... Reklam tabelası ve yayalar yüzünden araç trafiğini göremediğimi ve o saçma sapan rampadan tehlikeli şekilde hızlıca araç yoluna indiğimi, trafiği ve kendimi tehlikeye soktuğumu görebilirsiniz. 

Sizden Marmaray toplu ulaşım ağına çok yakın mesafede olan o bölgede prosedürlere uygun, yol, kaldırım, yaya geçidi ve trafik işaretleri konusunda bir düzenlemenin yapılmasını ve sonuç hakkında yazılı olarak beni bilgilendirmenizi rica ediyorum.  


                                                                                       Abdullah Ünal



Verdiğim dilekçe sonrası sokaktaki işgaller ve engeller ortadan yok olmaya başladı.