20 Mart 2013 Çarşamba

Şehit Mehmet Çavuş'un hikayesi...

Şehit Mehmet çavuş, benim hemşerim, köylüm, belki uzak belki yakın akrabayız, tam bilmiyorum. 

Bin dokuz yüz on dört veya on beş yılında daha yirmili yaşlara gelmeden birinci dünya savaşının ilk yıllarında askere gitmiş Kurtuluş savaşı yıllarında bu toprakların kurtuluşunda göğüs göğüse çarpışmış bir kişi. Eşi Ayşe nine ve oğlu Sefer dede tarafından ömürleri boyunca beklenmiş, ne acı ki askerden geri gelmemiş bir kişi. Bu genci Çankırı ili Ilgaz ilçesi Kıyısın köyünde pek tanıyan fazla yok, ama bu gencin doğup büyüdüğü topraklar…

Bende Çankırı Ilgaz Kıyısın’liyim, oralarda doğup büyümedim ama büyüklerim oralarda doğup büyümüş.  

Köylünün haberi yok, ama bu Şehit Mehmet çavuşun Iğdır’da bir anıtı var, bu anıtta her yıl 14 Kasım tarihinde saygı duruşu yapılıyor İstiklal marşı okunuyor.

14 Kasım 1920 yılında Iğdır düşman işgalinden kurtuldu, Şehit Mehmet çavuşun bu kurtuluşta rolünün büyük olduğu söylenir ve bu yüzden de Iğdır’da onun adına anıt yapılmış ve her yıl 14 Kasım tarihinde bu anıtta resmi bir tören düzenleniyor.

Acı olansa, bu hikayeden ne benim ne de Kıyısın'lıların yakın zamana kadar haberi oldu. Benim bu hikayeden haberim Zeynel Kozanoğlu’nun yazmış olduğu bir kitapçık sayesinde oldu. O yazısı olmasa veya internet olmasa, benimde bu hikayeden haberim olmayacaktı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder