22 Ekim 2019 Salı

İBB'ye verdiğim dilekçe ve gelen cevap...


On gün önce cep telefonumdaki Beyaz masa uygulaması ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne aşağıdaki başvurumu yaptım, bu başvuruma bugün gelen cevap ise aşağıdaki gibi oldu.



T.C.
İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI
Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Halkla İlişkiler Müdürlüğü
BEYAZMASA

Başvurunuz:

ÖNERİ;
Sayın yetkili ben 43 yaşında bir tekerlekli sandalyeliyim. Engellilerin ve sağlıklıların daha iyi bir geleceği olması için sosyal medyada çaba gösteren ve gerekli mecralara başvuru yapan bir bireyim. Zorluk ve sorunlar geleceğe yansımasın diye çaba göstermekteyim.

Ben gerçekleştirilmesini umduğum bir fikrimi paylaşmak istiyorum. Sağlıklılar motorlu araçlarına bir şey olduğu zaman, çekici çağırabiliyor veya bir hata yaptığında çekici gelip o aracı çekebiliyor. Ben bu şekilde bir olanağı, biz engelliler için düşünmekteyim.

Devletin veya belediyelerin, onlarca hatta  yüzlerce tekerlekli sandalyeli engelli taşıyabilen aracı var... Bu araçlara bir tekerlekli sandalyeli engelli ihtiyaç duyduğunda telefon edip istediği adrese bu araçlardan gönderilemez mi?

Bu gönderme sonrası çıkacak masraf engelliye faturalandırılabilir veya asansör bozulduğunda, toplu taşıma imkanı sunulmayan bir rota olduğunda transfer ücretsiz olabilir.

NOT: Bu konuda harekete geçer, projelendirirseniz, bir farkındalık sağlar, biz engellileri mutlu edersiniz. 


Gelen cevap; 


Sayın ABDULLAH ÜNAL ;

İlgi : 13.10.2019 18:16:09 Tarih ve 1-21375959634 Nolu Başvurunuz

Başvurunuzda yer alan konu ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi  Engelliler Müdürlüğü ile görüşülmüştür. Görüşme neticesinde tarafımıza verilen bilgi aşağıdaki gibidir

“Müdürlüğümüz Ulaşım Hizmetleri kapsamında yapılan sosyal inceleme neticesinde araçlarımızdan faydalanması uygun görülen vatandaşlarımız için;  randevulu sistemle çalışıyor olmamız nedeniyle Alo 153 Hizmet Birimini en erken 7 gün önceden aramanız halinde her ay otomasyon sistemimizde engelli adına 100 puan yüklenmektedir.  Alınan çağrılar çağrının geliş zamanı ve hizmetin istenme amacı doğrultusunda otomatik olarak sistem tarafından sıraya konulmaktadır. Her ay otomasyon sistemimizde engelli adına 100 puan yüklenmektedir. Sağlık için kullanıldığında ayda 5 defa olacak şekilde 153 Hizmet Birimi üzerinden kayıt oluşturmanız halinde ve uygun araç olması durumunda gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır. Anlık olarak ulaşan araç taleplerinde ise yine 153 Hizmet Birimine ulaşmanız durumunda talep etmiş olduğunuz lokasyon için uygun araç olması halinde gerekli yönlendirmelerin anlık olarak yapıldığı, iletmiş olduğunuz önerinizin ise yapılan çalışmalarda değerlendirilmek üzere kayıt altına alındığı hususu bilgilerinize sunarız.”   



           








NOT: Acil olarak, hemen yarın hastaneye gitme olayım olsa, devlet beni hemen yarın imzaya çağırsa İBB bana "araç veremeyiz" diyecek. 7-8 yıl önce İstanbul Büyükşehir belediyesine başvurduğumda bana verilen cevap böyleydi, yıl oldu 2019 oldu ve yönetim değiştiği halde verilen cevap hâlâ aynı. 

24.10.2019
Saat 09:30 gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyaz masasından aranıp 'İBB'ye başvurum hakkında ikinci kez dilekçemin incelendiği" söylendi ve görüşümün tekrardan alınmak istendi.

Dünkü, Twitter paylaşımım sonrası Beyaz masaya başvurum "tekrardan inceleneceği" yazılmıştı, bugün de sesli olarak isteğim alındı. 

Beni arayan hanımefendiye “ben acil durumlar için tekerlekli sandalye taşıyan bir aracı talep etmekten bahsediyorum, ben fikrimin projelendirilmesini istiyorum, ben talep ettiğimde istediğim yere aracın gönderilmesinden bahsediyorum, ama sizler bana kontörden ve "isteğinizi yedi gün önceden bildirmeniz gerekli diyorsunuz" dedim. 


Sonrasında;  neden böyle bir proje yapılmasını istediğimi örnekler vererek anlatmaya çalıştım… "Üç dört yıl önce Kadıköy'de gittiğim bir iftardan geri dönerken Marmaray’ın son trenini kaçırıp arkadaşlarımla zorluklar çekerek evime taksiyle dönmek zorunda kaldım” dedim. “Daha geçen yıl Marmaray’ın Ayrılık çeşmesi istasyonundaki asansörün bozuk olması nedeniyle iş yerinde çalışmakta olan kardeşimi yanıma çağırdım ve eve özel bir araçla döndüm" dedim. En sonunda da “bir tekerlekli sandalyeli olarak özel araç kullanmak yerine toplu taşımayı kullanmayı tercih ediyorum” dedim. 


Sonuç olarak; bundan sonra sorun yaşadığımda ve çaresiz kaldığımda kardeşimi çağırmak yerine ilk önce İBB’nin Beyaz masası 153 nolu telefonunu arayacağım ve “asansör bozuk eve geri dönemiyorum” diyeceğim, “tren bozuk eve dönemiyorum” diyeceğim, “akülü tekerlekli sandalyemin şarjı bitti eve dönemiyorum” diyeceğim ve bana verecekleri cevabın ne olacağını göreceğim.







13 Ekim 2019 Pazar

İBB'ye projelendirilmesini istediğim bir fikrimi sundum...


Bugün öğle saatlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Twitter hesabından aşağıdaki paylaşım yapıldı, bende yorum olarak projelendirilmesini umduğum bir fikrimi yorum olarak yazdım. 



İBB; 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile birlikte hayata geçirdiği İBB RunTOFD koşuları Caddebostan etabı ile başladı. Etkinlikte 814 kişi sahil yolunda oluşturulan 5 kilometrelik parkurda koştu. #UyumaKoş 

Yorumum; 
1) Sayın yetkili ben 43 yaşında bir tekerlekli sandalyeliyim. Engellilerin ve sağlıklıların daha iyi bir geleceği olması için sosyal medyada çaba gösteren ve gerekli mecralara başvuru yapan bir bireyim. Zorluk ve sorunlar geleceğe yansımasın diye çaba göstermekteyim. 

2) Ben gerçekleştirilmesini umduğum bir fikrimi paylaşmak istiyorum. Sağlıklılar motorlu araçlarına bir şey olduğu zaman, çekici çağırabiliyor veya bir hata yaptığında çekici gelip o aracı çekebiliyor. Ben bu şekilde bir olanağı, biz engelliler için düşünmekteyim. 

3) Devletin veya belediyelerin, onlarca hatta  yüzlerce tekerlekli sandalyeli engelli taşıyabilen aracı var... Bu araçlara bir tekerlekli sandalyeli engelli ihtiyaç duyduğunda telefon edip istediği adrese bu araçlardan gönderilemez mi? 

4) Bu gönderme sonrası çıkacak masraf engelliye faturalandırılabilir veya asansör bozulduğunda, toplu taşıma imkanı sunulmayan bir rota olduğunda transfer ücretsiz olabilir. NOT: Bu konuda harekete geçer, projelendirirseniz, bir farkındalık sağlar, biz engellileri mutlu edersiniz. 

Bunun yanı sıra bu fikrimi cep telefonumda bulunan Beyazmasa uygulamasıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Beyaz masasına da ulaştırdım.