16 Mart 2013 Cumartesi

Koku


Koku, canlılar için çok önemlidir, özellikle hayvanlar ve insanlar için çok önemlidir.  

Hayvanlar ve insanlar, aslında koku ile hareket eder. Görmek duymak dokunmak nasıl duyu organıysa, kokuda hassas bir duyu organıdır.

Koku, özellikle sevgi ve duygusallık için çok önemlidir… İnsanlar farkına varmasa da koku duygusallığa, uyumluluğa ve sevgiye çok büyük bir etkendir. Bir varlığı seviyorsanız kokusunda iticilik olsa bile bu sizin için hiç önemli değildir.

Kokusu iğrenç de olsa itici de olsa, o varlığı seven biri için o koku itici değil çekici olur. Başkası o kokudan iğrense de nefret etse de, siz o kokuyu çok hoş buluyorsnız, gerisi sorun değildir. Duygusal olarak uyarılmış olursunuz, o varlığın çekiciliği altına girersiniz.  Karşınızdaki insanının görünüşünü düşüncesini hayalini fikrini beğenmeseniz bile, kokusu sizi içten içe kendine çeker. Tabi bu koku olayını kimse itiraf edemez, çünkü itiraf insanoğlunun egolarını sarsar, sarsılan ego ise yine koku salgılar, o kokuyu da kendisi beğenmez.  

Ben bunu belgesellerde seyretsem de, aslında çok daha önceden internet sayesinde bu bilgiye sahiptim. Zaten bu veri bilimsel bir gerçek. Her ne kadar parfümerinin gücü, duygusal yaklaşımı veya cinselliği uyarsa da, varlığın öz kokusu gibi yoktur.

Belgesellerde dikkatimi çeken konu; vahşi yaşamdaki her canlı kokuyla hareket ediyor oluşuydu, yaşam alanlarını kokuyla işaretliyorlar, av bölgelerini kokuyla işaretliyor, avlarını kokuyla işaretliyorlar, eşlerini çocuklarını kokuyla işaretliyor, vahşi yaşamın tamamı kokuyla hareket ediyordu.

Vahşi yaşamda akıl duygusu göz zevki duygusu olmadığından, ses ve dokunma hissi gelişmediğinden, koku hisleri baskındır. İnsanlık ise kapalı bir yapıya sahiptir, içindeki gerçek duyguyu sergilemez, belli edemez.

Aslında her canlı için önemli olan koku, sadece insanlar tarafından etkileyiciliği sergilenmez, “sergilenmez” derken, “ortalık yerde sergilenmez” demek istedim. Kadın olsun erkek olsun, cinsler birbirlerinden etkilenir, etkilenmelerindeki en baştaki sebepse kokudur. Dış görünüm geçicidir, huy ve davranış ise o anki duruma göredir, ama koku bir canlının özüdür içindeki duyguya gem vurulamaz, kokuya “dur” denilemez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder