3 Ekim 2016 Pazartesi

Taksim metrosunun iki asansörü...

Dün öğleden sonra buralarda canım sıkıldı, bende Marmaryay'ı ve metroyu kullanarak Taksim'e gittim. Yaklaşık yarım saat kırk beş dakikalık zaman birimi sonunda Taksim metro istasyonuna varabildim.

Taksim istasyonuna geldiğimde ortam değişti, insanların bakışı farkındalıkları duyarlılıkları gözlerinden belli olmaya başladı. Ben fazla insanların suratına bakan biri değilim, ama o bölgenin insanının suratına bakılıyor, çünkü benim gibi engellilere normal bakıyorlar, çünkü yabancılamıyorlar ve başkalarını kendi içlerinde sorgulamıyorlar. Bana bakıp; gülümsüyor veya kafalarını azıcık öne eğerek selam veriyorlar. Bazısı gereği yokken aşırı duyarlılık göstergesi yapıyor olsa da o bölgenin insanı hoşuma gidiyor.

Taksim metrosunda iki adet asansör var, biri Taksim meydanının ortasına çıkıyor diğeriyse sizi meydanın aşağı kısmı olan Gezi parkının içine çıkartıyor. Bazen biri bozuk olunca diğerini kullanıp yeryüzüne çıkıyorum, ama bu sefer her iki asansörde bozuktu çalışmıyordu. Her iki asansörün önü de bariyer ile kapalıydı, asansör kabinine geçiş yoktu. Ben bu bariyerleri görsemde istasyonda bir görevli bulup ona durumu anlattım, "ağabey bozuklar" dediği halde her ikisini de tekrar kontrol etti ve "kusura bakma ağabey, olmuyor... İstersen bir önceki istasyondan Şişhane'den çıkış yapıp Taksim'e gelebilirsin" dedi, ama ben "gerek yok, sağ ol... Şişhane tarafının kaldırım, yol ve eğim bakımından durumu çok sorunlu, trafiği çok karmaşık" dedim.

Ve yaşadığım her zaman ki son...
Tekrardan metroyla Marmaray Yenikapı istasyonuna geri döndüm ve Marmaray'a binip Kazlıçeşme'ye geldim.

Sağlıklı insanların gerekmediği halde tıklım tıklım üst üste doluşarak kullandıkları bu asansörler, bozulduğunda sağlıklılar merdivenlere yöneliyor ama benim gibi engelliler tekerlekli sandalyeleriyle evlerine geri dönmek zorunda kalıyor.

Bu yaşadığım tecrübeyi anında internetten metronun sorumlu olduğu birim olan İstanbul ulaşım'a  bildirdim. Dün tatildi, ama bugün sabah saatlerinde cevaplarını bana ulaştırdılar. Asansörle ilgili sorunu en kısa zamanda çözeceklerini, mağduriyet için özür dilediklerini bildirdiler.

Bu türden mağduriyetler söz konusu olduğunda çözümü hemen sağlıyorlar, hiç bir zaman ötelemiyorlar. Ama burada önemli olan sorunları anında çözmek değil, burada asıl önemli olan o asansörleri sağlıkların kullanmasını engellemek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder