6 Ekim 2016 Perşembe

Köylükten de çıkarttık onları...

Eylül ayında Çankırı Ilgaz Kıyısın köyünde 16 günlük bir tatil geçirdim… Kıyısın köyünde bulunduğum süre içinde hiç yerimde durmadım ve bolca gezdim.  

Bir tekerlekli sandalyeli olarak köyün fiziki şartları bana uygun olmasa da ben yine de gezdim, tozdum, tadını çıkarmaya çalıştım. 


Köy içinde yüz metre sağa gittim, yüz metre sola gittim geldim. Defalarca gezip gördüğüm yerleri tekrardan keşfetmek ayrı bir haz veriyor. 


Çünkü, bana göre doğa tadına varılamayacak, usanılmayacak tadına doyulamayacak bir lütuf. 

Tatil deyince insanımızın aklına yatıp uyumak veya kıçını devirip yatmak gelse de, aslında tatil gezip görmek yorulmak keşfetmekdir. 


Ben Kıyısın'a
 "Köy" diyorum, çünkü orası artık köylükten çoktan çıkmış; hiç bir yerde hayvan dışkısı yok, ağaçlarında meyve yok, tarlasında ekin yok. Köyümüzde hayvan yok yerde dışkı olmaması normal, meyve ağaçlarına bakım yok dallarda meyve olmaması normal, çiftçiye destek olmadığı için tarlalar boş. 

Köye insanları çekecek hiç bir şey yok, bir cazibesi yok, yaşayan halkı sadece yaşlılardan oluşuyor ve hayvancılık çiftçilik meyve sebze ekin artık para kazandırmıyor. 


Çocukluğumda köye her gittiğimde, yolda patikada inek dana koyun dışkısı görürdüm, şimdi ise ne görüntüsü ne de kokusu var.


Çocukluğumda köy çevresindeki tüm araziler ekin ekili olurdu, köylü biçtiği ekini patoza öğüttürmek için sıraya girerdi, artık köyde bir tane bile ekili arazi yok.

Çocukluğumda meyve ağaçlarının tamamı meyve dolu olurdu, dalları toprağa kadar eğilirdi, ama şu an dallar sadece yaprakla bezeli, o dal yaprakta kahverengi olmuşlar, kurumuşlar, çürümüşler. 

Kimsesi farkında değil ama artık köyün çeşmelerinden derelerinden bile su akmıyor, kurudu gittiler...


Ülkemizde sanayileşme ve betonlaşma, doğru düzgün düzenli olmadığı için, şu an Anadolumuzu da kaybetme durumuna gelmişiz. 

Anadolu, Anadoluluktan çıkmış, metropol olmuş... 

İstanbulun Ankaranın İzmirin saçma sapan gidişatı, Anadolu köylerini kasabalarını bozmuş durumda. 

Köy halkı bile bozulmuş durumda; iş güç olmadığı için evde televizyon başından kalkmaz hale gelmişler, TV programları ve dizileri hepsini yozlaştırmış basitleştirmiş. 

Köy halkının neredeyse tamamı birbirinin yaşamı ile ilgilenir hale gelmiş... 

Televizyonda sadece entrika dedikodu magazin izleyerek benliklerini kaybetmişler. Televizyonda yayınlanan basitlikler onları çok bozmuş, iyice yabanileşip yabancılaşmışlar, yozlaşmış yobazlaşmışlar, dedikodu ve başkalarının yaşamları ile meşgul olur hale gelmişler. 


Burada suçlu devlet, çünkü asil görevini yapmıyor, köylüye gerekli desteği vermiyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder