15 Temmuz 2015 Çarşamba

Fatih belediyesi Beyaz masaya dilekçe

On beş yirmi gün önce, sıcağı ve fiziki sorunları zorlukları göze alarak ilk önce Marmaray ile Yenikapı’ya daha sonra da metroyu kullanarak Vatan caddesinde bulunan Fatih belediye başkanlığı binasının olduğu Emniyet istasyonuna gittim. Bilgisayarımda yazıp çıktısını aldığım dilekçemi bizzat Fatih belediye başkanlığı Beyaz masasına teslim ettim.

Olur olmaz yerlerde bulunan basamak kasis eğim gibi, eğimi genişliği ve yüzeyi bozuk rampa gibi, dar asansör gibi, yüksek banko gibi fiziki engellerin alt düzeyde tutulduğu bu bina benden tam not aldı. Hiç sorun zorluk yaşamadan beş on dakika içinde Beyaz masaya dilekçemi teslim edip çıkış yaptım. Bu dilekçemin içeriğinde, Fatih belediyesine bağlı bulunan; Beyazıt meydanı, Topkapı sarayı, Kapalıçarşı, Gülhane parkı, Ayasofya Sultanahmet meydanı, Eminönü’nde engellilerin kullanabileceği bir lavabo tuvalet olmamasıydı. Sadece benim gibi tekerlekli sandalyelilerin değil, birçok engellinin ve hatta birçok sağlıklı kişi ihtiyaç duyduğunda bulamadığı bu lavabo tuvalet sebebiyle mağdur durumda.

Sadece ortopedik engelliler değil, hamile, bebekli, bebek arabalı, yaşlı kişilerinde kullanabileceği bir lavabo tuvalet yok.

Yaklaşık altı ay önce internet yoluyla yaptığım bu işlemi, bugün bizzat Beyaz masa ile muhatap olarak yaptım. İnternet yoluyla başvuruma bir cevap alamadığımdan, Beyaz masaya bizzat yaptığım bu başvuruma 15 gün içinde defalarca cevap aldım. Hem cep telefonuma bilgilendirme mesajları geldi, hem de telefonla aranarak belediyelerinden isteğim konusunda bilgilendirilip yönlendirildim.

Fatih belediye başkanlığının bilgilendirilmelerin en başında; bu isteğimin karşılanması için İstanbul büyükşehir belediyesi ile irtibata geçmem istendi, ikincisi ise bölgenin tarihi bir bölge olması nedeniyle istenildiğinde müdahale edilemediği idi.

Bir belediye binasına gittiğinizde yönlendirme için Danışmaya başvurursunuz ya, belediyelerde kendi kafalarına göre hareket etmemeli ve sorunu çözmek için yönlendirmeyi biz engellilerden almalı.

Aldığım bilgilendirme telefonların birinde; Fatih camisinde ve Yeni caminin arka tarafında engellilerin kullanabileceği lavabo ve tuvaletler bulunduğu bilgilendirilmesi yapıldı. Her iki yerinde benim isteğimle yakından uzaktan alakası ilgisi yok, kilometrelerce uzaklıktalar.


Gerektiğinde portatif Ramazan çadırları kuruyorlar, gerektiğinde portatif gazete dergi kaset cd dvd kitap stantları kuruyorlar, gerektiğinde yardım stantları kuruyorlar, ama her ne hikmetse o bölgeye portatif lavabo tuvalet koyamıyorlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder