11 Mayıs 2017 Perşembe

Nafi ağabey...

Nafi Ketenci… Nafi ağabeyle birkaç yıl önce sosyal ağ Facebook aracılığıyla tanıştım… Şimdilerde ise ara sıra Nautilus alışveriş merkezinde veya Olivium alışveriş merkezinde karşılaşıp sohbet ettiğim omurilik hasarı sonucu tekerlekli sandalye kullanmaya başlamış olan bir ağabey.

Nafi ağabey Haydarpaşa Tcdd’de memur, bir tekerlekli sandalyeli olmasına rağmen hâlâ Tccd’nin aktif bir çalışanı… O da benim gibi yaşamın bizlere getirdiği sorun ve zorluklara rağmen ayakta durmaya çalışan bir gezgin bir keşifçi bir aktivist.

Nafi ağabey çok güzel bir insan, benden 13- 14 yaş büyük olmasına rağmen yaşama benim kadar hatta benden çok daha iyi bir bakışı var. O da benim gibi zorluk veya sorun ile karşılaştığında hemen “pes” diyebilecek bir yapısı yok, onunda engelliler hakkında düşüncesi benim gibi.

Dün akşam saat 22:00 civarı telefonum çaldı açtım, o… “Abdullah biz ara sıra İstanbul dışına gezilere çıkıyoruz sende bizlerle gelsene” dedi. Hatta şu an Konya’dalarmış, çok yakında da Eskişehir’e gideceklermiş. Daha sonra bana; bendeki toplu ulaşım için kullandığım kartın Refakatçi’li olup olmadığını sordu, daha sonrada “refakatçim ile bu gezilere katılabileceğimi” söyledi, Nafi ağabeye benim cevabımsa: “Hayır” oldu, çünkü benim sol tarafım felç ve yanımda sürekli bir refakatçi gerekli.


Ben bu türden gezilere gezmelere gitmeyi çok isterim… Hatta imkanım olsa, tek başıma gidip gelebilsem; kimse beni bulamaz. Ülkenin dört bir yanı benim olur.

Bu türden aktivitelere organizasyonlara gidemememin başlıca sebebi yanımda bir refakatçimin olmaması, çünkü annem babam yaşlı olduğundan beni idare etmeleri veya oralara kadar benimle gelip gitmeleri onların sağlığı bakımından çok çok zor, kardeşimse çalışıyor, gelmez/ gelemez.

Benim diğer sebebimse; gittiğim yerlerde tuvalet ihtiyacımı görebileceğim yerlerin olmaması… Ben bir bedensel engelli olarak birçok tekerlekli sandalyeli arkadaşımdan iyi durumdayım, çünkü his kaybım yok. Ama ben kendini idare etme bakımından neredeyse sıfırım. 

Birçok engelli arkadaşım kendini idare edebilir, ama bende o kabiliyet hiç yok… Onlar üzerlerini kendileri değiştirebilir veya yatağa kendileri yatabilir kalkabilir ama ben yapamam. Onlar tuvalet ihtiyacını sonda veya bez ile halledebilir, ama bana klozet şart… Onlar tuvalet ihtiyacını refakatçisiz çözebilir ama ben bir klozete oturup kalkamam.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder