19 Temmuz 2017 Çarşamba

Ayrılıkçeşmesi istasyonunda ara kata ulaşmak için alternatif asansör için yol tarifi...

14.07.2017
İki gün önce Ayrılıkçeşmesi’nde Nautilus alışveriş merkezi önünde bulunan metroya ve Marmaray’a gidebilmek için kullanılan asansörün bozuk olması nedeniyle kabin önünde iki buçuk saat tamirinin yapılmasını beklemiştim.

Bugün tekrardan oraya Ayrılıkçeşmesi’ne gittim… İstasyonunun ara katına inmek için Kadıköy’ün ara sokaklarında alternatif bir yol aradım, çünkü ara kata inmek için ikinci asansör istasyonun diğer tarafında ve oraya bilinen bir ulaşım yok.

Ayrılıkçeşmesi’ne gittiğimde iki gün önce iki buçuk saat tamirini beklediğim Nautilus alışveriş merkezi önünde bulunan asansör bugün yine bozuktu. Oraya gitme niyetim alternatif olan asansöre nasıl ulaşabilirim olduğundan, sağlıklıların tıka basa dolduracağı bir asansörün tamiratı ile hiç ilgilenmedim.

İlk önce Ayrılıkçeşmesi ara katında bulunan diğer asansöre binip yeryüzüne çıktım, çıktım ama Nautilus alıveriş merkezi tarafına değil diğer tarafa karayolunun olduğu tarafa çıkış yaptım.

İlk önce bir sağa baktım sonra bir sola baktım ve sol tarafa trafiğin geldiği yöne doğru kaldırımdan ilerlemeye başladım. Gidiyorum ama kaldırım resmen daralıyor, yaklaşık elli metre gittikten sonra kaldırım tekerlekli sandalyemin geçemeyeceği kadar daraldı, bende geri geri giderek asansöre geri döndüm.


Karayolu kenarına yayalar için kaldırım yapıyorsun ve kaldırımın genişliği yarım metre bile yapmıyorsun… Bu mühendislerin matematiği hiç yok.

Asansörün oraya geri dönünce diğer yöne doğru kaldırımdan ilerlemeye başladım, ilk önce bir otobüs durağının önünden geçip yüz metre kadar ilerledikten sonra yukarı doğru bir yokuşa geldim.

İlk yirmi otuz metresi sert olan bu yokuşun daha sonra eğimi ortadan kalktı, yüz metre civarı ilerledikten sonra bu sefer eğim yokuş aşağı doğru olmaya başladı. Aşağı doğru olan bu eğimli yoldan da yaklaşık elli metre gittikten sonra sağa doğru giden bir araç yolu gördüm ve bu yoldan içeri girdim. Yaklaşık yirmi otuz metre ilerledikten sonra bir ana yola çıktım, tam karşımda Nautilus alışveriş merkezi vardı ama yolun karşısındaydı.

Nautilus alışveriş merkezi tarafında elli metre ileride bir trafik lambası var, bende o yöne doğru ilerledim. Trafik lambalarının yanına geldiğimde ışığın bana yeşil yanmasını bekledim ve karşıya geçtim.

Yolun karşısına geçtikten sonra Nautilus alışveriş merkezi hemen elli metre ilerideydi, o tarafa yöneldim, kaldırım bir yürüyüş yolunana bağlandı ve o yürüyüş yolu Nautilus alışveriş merkezi önünde sona erdi.

Bugün yapmış olduğum bu alternatif yol arayışım kısacık bir zaman zarfında tatlıya bağlanıverdi.  

Artık bundan sonra Ayrılıkçeşmesi istasyonunda alternatif asansörüne bir gidiş yolum var, benim için.

Aslında istasyonun altına bir geçit yapılsa ve bizim gibi tekerlekli sandalyelilerin alternatif asansöre ulaşmak için yaklaşık beş yüz metre sokak aralarında uğraşması engellense. 



NOT: Sağlıklıların, düşünmeden ve hatta gereksiz olduğu halde üç beş metre ötede bulunan yürüyen merdiveni veya basamaklı merdiveni kullanmayarak bu asansörleri tıklım tıklım doluşarak işgal etmesiyle bozulmasına neden oldukları bu asansörler, biz tekerlekli sandalyelilerin mağdur olmasına neden oluyor. Asansör bozuk diye; ya evimize geri dönüyoruz yada başka bir istasyona, başka bir asansöre ulaşmak için tehlikeli olan bu trafiğimizde yollara düşüyoruz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder